Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

Damaru


Canterburg is afkomstig uit de volkswijk Latour in Paramaribo en groeide met vijf broers en zussen op. Op jonge leeftijd rapte hij en zong hij in de uit zestien leden bestaande kaskawigroep Lava Boys. Later zong hij bij de New Jack Boys. Zijn artiestennaam Damaru ontleende hij aan de tweede voornaam van de Amerikaanse rapper en zijn idool Tupac Shakur, "Amaru", die hij combineerde met de letter D van zijn voornaam Dino.

Als Damaru scoorde hij enkele hits in Suriname, zoals Yu na mi engel (Je bent mijn engel), Hey baby en Sranang Koningin. Hij brak in Nederland pas echt door met het nummer Mi rowsu dat hij voor zijn dochter schreef; Mi rowsu betekent mijn roos in het Surinaams. In 2009 bracht hij een nieuw album uit genaamd Schatje lief.

In een interview met Het Parool vertelde hij dat hij meteen de populairste jongen van school was, toen hij Yu na mi engel had uitgebracht. Het was zijn wens om internationaal door te breken en in 2009 was hij daarvoor naar Nederland gekomen. Hij tekende daar een contract bij het hiphoplabel Top Notch en bracht er zijn nummer Mi rowsu uit. Deze single werd bij FunX benoemd tot de DiXte, kwam op positie 7 in de Single Top 100 en op nummer 14 in de Single Top 40; ook werd hij uitgebracht op 7-inch vinyl. In juni stond hij op het Haagse festival Parkpop.

Een maand later maakte Damaru samen met Jan Smit en dj Rudy Mackay een nieuwe versie van het nummer Mi rowsu onder de titel Mi rowsu (Tuintje in mijn hart). Daarmee kwam hij op nummer één in de Single Top 100 en de Nederlandse Top 40. In september kreeg de single Mi rowsu de Platinastatus (20.000 verkochte singles). Uit handen van Paul de Leeuw kregen Jan Smit en Damaru de prijs uitgereikt. Eind 2009 won de single Mi rowsu (Tuintje in mijn hart) de Sterren.nl Award voor Beste Lied van 2009 en de 100% NL Award voor Grootste Hit van 2009.

 

 

Schrijf u zelf in op onze nieuwsbrief     Abonneren